.

.

Monday, December 21, 2009

sista minuten gör-det-själv julklappar

(this one is only in Swedish)Här hittar du länkar till tips, mönster och bilder. Många av bilderna och idéerna har jag lånat av andra kreativa människor, äras den som äras bör! Några instruktioner är på engelska.Papper
- tidningspapper: förträffligt omslagspapper! Paketera alla dina klappar billigt och ekologiskt! Gör strutar av tidningspapper, att förvara godis eller andra småsaker i.

(foto av minimega)
- designa, printa och vik egna kuvert. Gör även brevpapper! Allt av vanligt kopieringspapper.
- gör eget omslagspapper av kopieringspapper, med eget tryck. Trycket kan göras med potatis eller med schabloner.

- pappersdekorationer.
- kalender med foton gör du enkelt av 12 A4-papper och 12 foton, (en PDF-modell kommer inom kort). Här har Kjell gjort en mall (som du hittar bredvid finska flaggan) där du kan byta in dina egna foton, för att sedan skriva ut hela kalendern.
- här kan du ladda ner ett papper med gammaldags font (texten är svenska julsånger). Pappret kan du använda till att göra olika sorters girlanger. TIPS! Pensla kaffe över pappret eller bara droppa ut kaffet på pappret för att få det att se gammalt ut. Pappret kan också användas som omslagspapper!


Textil- brodera en t-skjorta i korsstygn eller gör schablontryck.

- loppisfynda ett gammalt lakan med spets (om du inte har ett lakan hemma i skåpet), klipp lakanet på längden i mitten. Vik in den klippta kanten 2 gånger och pressa. Sy med raksöm för att fästa invikningen. Ganska enkelt fick du två gardinslängder!Metall
- gamla plåtburkar får nytt liv genom att spraymålas. Måla i ett välventilerat utrymme, att vara utomhus nu är inte det bästa, målet blir inte jämnt. Limma fina bilder eller bokstäver på burken. Fyll med kakor eller julgodis för extra glädje.


- urdiskade konservburkar kan kläs in i ett fint tyg eller i tapet och ges bort som pennställ. Du kan t.ex. fylla burken med färgpennor (hittas enkelt i vanlig mataffär) före du paketerar in burken. OBS! var försiktig med kanten vid burköppningen, den får inte vara vass!!!Pärlor
- dekorationer av pärlor, hjärtan och änglar.Handarbete- av sockor som har trasig fot kan du göra benvärmare.
- gör en ny tröja av en gammal avlagd stickatröja. Eller varför inte göra vantar av en ylletröja som tovat ihop sig i för varm tvätt?
- handledsvärmare eller pulsvärmare gör du enkelt genom att klippa av en tovad tröjas ärmmuddar. Virka runt den virkade kanten om du vill dekorera muddarna, eller brodera något med yllegarn. Pulsvärmare kan du även sticka. Sök mönster på nätet.

- snabbsticka en halsduk med tjocka stickor och flera garn!
- klä om en anslagstavla.Ätbart
(foto Dansukker)

- julgodis, scrolla ner på sidan för att se recepten som är på engelska. Mer recept på julgodis hittar du bl.a. på Allt om mat. Recept.nu har också många bra godistips, liksom Dansukker.
- bröd är alltid stiligt att ge i julklapp. Jag provade häromdagen Ernst Kirchsteigers underbara julbröd, enkelt och mycket gott! Paketera in brödet i en fin handduk eller i tidningspapper.
- inlagd vitlök gjorde jag ett år. Estetiskt på burk och gott till maten!Hitta på loppis
- sockor behövs denna vinter. På loppisar kan du hitta fina och förmånliga!
- något att sy om. T.ex. en scarf av en T-shirt eller klipp remsor av en T-shirt och virka en korg.

- 100% ylletröjor kan du göra mycket med!
- gamla aluminiumbakformar kan användas till ljushållare, fruktfat.
- plåtburkar att måla om.

- fina gamla kaffekoppar.
- knappar, tapeter, spetsband osv blir en bra present till scrapbookande bekanta!

- tavelramar att laga om och fylla med nya motiv.
- fula porslinsprydnader att spraymåla om.

- knappar att göra smycken av.Panikklappen
- köp en get till en som behöver istället för att ge en sak till någon som redan har allt. Kyrkans Utlandshjälp har många klappar att välja mellan!
- ge biobiljetter (och ge ett presentkort till småbarnsföräldrar att du under biokvällen är barnvakt).
- presentkort på middag, på restaurang eller hemma hos dig.
- häll över löste, som du har hemma färdigt, i en glasburk. Knyt ett snyggt band runt burken och gör en fin namnlapp att klistra på.Länkar med mycket inspiration till att göra eget:
Hello-Tigers DIY or DIE
Whip Up
Underbara Clara

Design*Sponge DIY
Mönsterarkivet
IKEAs julpysselinspirationHör gärna av dig om du har frågor (genom att kommentera, eller maila mig på fialottajansson[at]gmail[dot]com)! Om du fått inspiration och tillverkat något till jul eller till ett annat tillfälle får du också gärna höra av dig, jag vill så jättegärna veta!


GOD (kreativ och klimatsmart) JUL!1 comment:

alegni said...

tack för alla fina tips. jag ska boomarka det här inlägget för kommande dagar.
en riktigt skön jul till hela familjen!