.

.

Tuesday, January 6, 2009

A note on how to melt chocolate

You might already know about this, but I discovered it last Sunday; how to melt chocolate without messing several bowls or troubling with boiling water and steam or burning chocolate in the microwave.

Just put your chocolate pieces in a plastic bag, one that is hot water safe, put boiling hot water in a cup and sink the bag of chocolates into the cup. Keep for a few minutes. Cut a hole in one corner of the bag and ta-daa! A disposable spritz-bag!

Not so eco-friendly but very in handy when you have only 5 minutes to finish a going away present!

I was using my wonderful Christmas present for the firts time decorating the lid of the jar; the zigzag-scissors my husband gave me! Before Christmas I unsuccessfully searched the whole town for one. I was ecstatic when I opened my present!

Of course I have a stash of my own:)

One of my sorrows before Christmas was not having the time to make sweets. It has been a nice tradition these past years to devote one or two days for cooking, stiring and rolling. But last year we travelled so much before Christmas that I did not find the time to carry on the tradition. But I have not given up the idea, yet, to make sweets. I have all the ingredients and some very good recipies, so I might take out my saucepan today and start cooking some toffee.

What was your favourite candy this past Christmas?

S

4 comments:

Ika said...

Jag var för min del alldeles salig när jag upptäckte hur enkelt det var att smälta choklad i mikron jämfört med de traditionella vattenbaden. Tror att jag kan leva länge på den kicken i chokladsmältarsammanhang...

Till senaste jul åstadkom jag mariannebräck (skulle vbara polkabräck egentligen, men polkagrisar är snudd på omöjliga att hitta i vanliga livsmedelsaffärer nuförtiden) - ett lager mörk choklad, ett lager vit choklad, mariannecrush ovanpå - Förvånansvärt enkelt och mycket gott!
Kokade också min numera traditionella mjuka chokladkola med apelsinsmak, och den blev ovanligt lyckad den här gången, inte lika hård som året innan. Jag måste sluta vara så feg när det gäller kulprov och koktider och lära mig att en kula inte måste vara så fast för att man ska kunna avsluta kokandet.

Tre rum said...

Fiffigt! Det sku nog gubben ha uppskattat före jul. Jag sku smälta vitchokladen i vattenbad. Hade för liten skål och rörde om lite väl snabbt. Det slutade med att det kom in vatten i skålen och den lena vitchokladen slutade som en stor grynig klump. (Det hade inget att göra med att jag hör till dem som tycker att vitchoklad inte borde få kallas choklad!)

Kika gärna in på vår nybörjar-blogg. Vi sågs på skafferiets julbasar!

malin said...

oj vilket superbt tips! TACK! Min favorit i år var nog hemlagade kokosbitar, som bounty alltså. Samt de falska mozartkulorna med nougat, marsipan och mörk choklad. mmmm... Jag gjorde mycket julgodis i år och tycker det är synd att det blir lite ohälsosamt att äta varje dag året runt. För det skulle jag gärna göra :)

ALEGNI said...

min favorit var definitivt konjakstryffeln!
mycket smart att smälta chokladen på det där viset - det måste jag testa någon gång.